Warsztaty kulinarne w klasie III połączone z zajęciami z orientacji zawodowej.
5 marca 2018r. w klasie III odbyły się zajęcia z orientacji zawodowej połączone z warsztatami kulinarnymi.
Zajęcia prowadziła p. Sylwia Czołczyńska– technik żywienia i usług gastronomicznych. Celem orientacji zawodowej w klasach I–III szkoły podstawowej jest wstępne zapoznanie uczniów z różnorodnością zawodów na rynku pracy, rozwijanie pozytywnej i proaktywnej postawy wobec pracy i edukacji oraz stwarzanie sytuacji edukacyjnych sprzyjających poznawaniu i rozwijaniu zainteresowań oraz pasji.
W pierwszej części zajęć uczniowie dowiedzieli się jak odpowiedzialna jest praca człowieka, którego zadaniem jest żywienie zbiorowe ludzi. Uzyskali odpowiedź na pytanie na czym polega praca kucharza i jakie są oczekiwania wobec niego we współczesnym świecie. Następnie dzieci rozmawiały na temat ilości i jakości posiłków, jakie w ciągu dnia powinno spożywać dziecko. Dzieci zrozumiały, że oprócz wartości odżywczych ważna jest też estetyka wykonanego posiłku. Zanim przystąpili do części teoretycznej pod kierunkiem pani Sylwii wykonali profesjonalne czapki kucharza z papieru. Zadanie uczniów stanowiło przygotowanie smacznego deseru bez cukru na bazie jogurtu naturalnego i otrąb owsianych z polskimi owocami i dekoracją z owoców cytrusowych. Uczniowie bardzo zaangażowali się w pracę. Stosowali się do uwag prowadzącej zajęcia. Samodzielnie wykonali desery. Nie był to jednak koniec. Po zakończonej pracy uczniowie musieli uporządkować miejsce pracy i umyć przybory kuchenne. Następnie odbył się konkurs na jaklepiej wykonany deser (pod uwagę wzięto estetykę oraz zróżnicowanie warstw deseru). Pani Sylwia wspólnie z uczniami wyróżniła sześć deserów. Laureaci konkursu zostali nagrodzeni. Najważniejszym momentem zajęć była konsumpcja. Uczniom bardzo smakowały wytwory własnej pracy – kolorowe i zdrowe desery.
{gallery}2019kulinarneKl3{/gallery}