Listopadowa porcja witamin w klasie III
Piątek, 24 listopada był pysznym, owocowym dniem w klasie III.
O owocach uczniowie wiedzą już bardzo dużo. Jedzenie ich jest ważne, nie tylko, że są smaczne, ale przede wszystkim – zawierają mnóstwo witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm.
Dlatego też dzieci postanowiły zrobić pyszną i zdrową sałatkę owocową. Tajemnicą smaku sałatek był dobór składników. Uczniowie uzyskali świetne efekty mieszając owoce kwaśniejsze ze słodszymi. Uświadomili sobie, że potrafią tworzyć wyjątkowe kompozycje, bogate w źródło witamin. Niektóre sałatki posłodziły miodem, inne zrobiły z jogurtem naturalnym.
Dobrze to widać na załączonych zdjęciach, a samodzielnie zrobiona sałatka wszystkim smakowała wyśmienicie.
Przepis na dowolną sałatkę owocową:
- Przygotuj fartuszek, miskę, nóż, deskę, łyżkę, widelec, talerz.
- Potrzebne będą owoce: najlepiej banany, kiwi, jabłka, mandarynki, gruszki.
- Obierz je ze skórki i pokrój w niewielką kostkę.
- Wrzuć do miski i wymieszaj łyżką.
Sałatka owocowa gotowa.
Smacznego. Polecamy!