Pyszne, zdrowe, kolorowe kanapki !!!
Dnia 18 marca 2019 r. uczniowie klasy I obejrzeli prezentację i wysłuchali ciekawostek na temat:
„ Korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania. Zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe i 5 porcji warzyw, owoców i soków”.
Następnie pierwszoklasiści podjęli wielkie wyzwanie – sami przygotowali dla siebie kanapki. Przynieśli do szkoły potrzebne produkty. Na początku przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rąk, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty.
Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę.
Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet największe niejadki zjadły swoją porcję z apetytem.
Panie Bożena Kacprzak i Ewelina Stępień były zaskoczone pomysłowością swoich podopiecznych.
Przygotowane kanapki wyglądały bardzo smakowicie, więc szybko znikły z talerzy.
{gallery}kanapki19{/gallery}