„Smacznie, zdrowo, kolorowo…”
Podczas zajęć zintegrowanych w klasie I A i I B uczniowie mieli okazję w ciekawy sposób poznać różnymi zmysłami owoce naszych sadów i owoce egzotyczne. Omówili wartości odżywcze spożywanych owoców.
Przedtem omawiane były treści programowe dotyczące następujących zagadnień: rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych, wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole, stwarzanie dzieciom możliwości do działań kulinarnych, czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków, zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku, kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów, rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna, zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi, wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków i rozwijania umiejętności korzystania z książek kucharskich.
W trakcie zajęć dzieci wykonywały różnorodne sałatki pod nadzorem i z pomocą nauczyciela, nabywając umiejętności kulinarne niezbędne w dorosłym życiu.
Takie „smakowite” zajęcia bardzo podobały się dzieciom i z entuzjazmem brały udział
w przygotowaniach zdrowych i kolorowych sałatek owocowych, które z apetytem zjadły.