Realizacja projektu „Piękna nasza Polska cała” w klasie 0a
Pani Beata Stelmaszczyk-Drobina zapoznała dzieci z oddziału przedszkolnego 0a jakim cennym źródłem witamin, minerałów czy błonnika są nasze krajowe warzywa i owoce. Dzieci dowiedziały się jak wartościowe są nasze warzywa krajowe, z upraw ekologicznych lub naszych przydomowych ogródków. Natomiast warzywa i wszystkie produkty sprowadzane z zagranicy to źródło „chemii”. Uczniowie dowiedzieli się także, aby było zdrowo należy zawsze spożywać owoce, warzywa sezonowe i lokalne. Warzywa lokalne to najlepsze rozwiązanie dla każdego z nas. Nie przemierzają one długiej drogi do sklepów, więc są świeże i bogatsze w składniki odżywcze. Może nie kuszą idealnym kształtem czy wyglądem skórki, ale to dobrze. Nienaturalnie błyszcząca skórka oznacza, że dany owoc lub warzywo zostało „wzmocnione” substancjami chemicznymi. Całe szczęście możemy cieszyć się naszymi polskimi warzywami i owocami prawie przez cały rok. Od późnej wiosny do jesieni na stołach goszczą świeże produkty, a zimą możemy skorzystać z suszonych owoców, przygotowanych przetworów, mrożonek lub też możemy wyhodować kiełki. Jest to znacznie zdrowsza propozycja od zjedzenia np. ananasa zimą.
Na koniec p. Beata przygotowała malowanki dla dzieci z naszymi krajowymi warzywami. Po pomalowaniu wszyscy wspólnie ponaklejały swoje pomalowane warzywa na talerz zatytułowany; Smaczne i zdrowe, bo to nasze krajowe. W ten sposób grupa zrealizowała zadanie 61 z projektu „Piękna nasza Polska cała”.